O cale către o viață normală

Jun 21, 2023

 

O cale către o viață normală - prin integrare socială și incluziune în comunitate - pentru copiii și tinerii cu tulburări de spectru autist

 

 

  • “O cale către o viață normală" este un proiect dedicat integrării sociale a persoanelor cu tulburări de spectru autist.
  • Proiectul este implementat de Centrul A.T.I.P.I.C cu sprijinul Fundației Orange, în perioada mai – decembrie 2023.
  • Valoarea totală a proiectului este de 10.000 Euro.

 

București, 15 iunie. Asociația A.T.I.P.I.C anunță lansarea proiectului ”O cale către o viață normală”, program ce vine în sprijinul familiilor și copiilor cu TSA prin acțiuni dedicate integrării sociale şi profesionale a persoanelor cu tulburări de spectru autist. Astfel, activitățile proiectului vor crea un cadru terapeutic favorabil care să contribuie la creşterea şanselor de integrare socială a copiilor şi tinerilor cu TSA, prin diagnosticare precoce, programe de recuperare şi asistență specializată.

Scopul proiectului este de a evalua și de a integra copiii și tinerii cu autism în procesul educațional, în scopul dezvoltării lor cognitive și sociale, contribuind la îmbunătățirea vieții acestora.

Astfel, Asociatia A.T.I.P.I.C. va realiza evaluări pentru copii și workshop-uri educaționale pentru familiile acestora, instruirea cadrelor didactice și a studenților voluntari de la Facultatea de Medicină și Facultățile de Psihologie, interesați în depistarea precoce a tulburării de spectru autist.

În plus, se vor oferi seminarii și sesiuni de consiliere pentru părinți, cu scopul de a înțelege mai bine cum pot oferi sprijin copiilor acasă și cum să-și îmbunătățească interacțiunea cu aceștia. Ca răspuns la nivelul ridicat de cazuri noi de TSA apărute în rândul copiilor, adolescenților si tinerilor adulți, se vor pune la dispoziție sesiuni de evaluări gratuite, privind acest diagnostic. Aproximativ 100 copii și tineri și 200 adulți (familii și profesioniști) vor beneficia de activitățile proiectului. 

Proiectul este implementat cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul programului ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale, valoarea totală a finanțării fiind de 10.000 Euro.

„Prin intermediul acestui parteneriat, scopul nostru este de a ajuta familiile și copiii cu autism oferind suport în toate etapele necesare recuperării – începând cu evaluarea inițială psiho-comportamentală, realizarea planurilor de intervenție adaptate, programe de terapie specializată în cadrul centrului, activități necesare adaptării acestora în mediul preșcolar și școlar, acesta fiind pasul final”, a declarat Roxana Uzunia, fondator Centrul A.T.I.P.I.C..

 

Centrul A.T.I.P.I.C. este o organizație care vine în sprijinul copiilor cu autism prin crearea și promovarea de programe specializate privind recuperarea și maximizarea potențialului acestora. Centrul are în grijă aproximativ 70 de copii cu TSA, rezultatele fiind obținute cu ajutorul terapiei ABA, VB, art terapiei și logopedie. Pentru detalii, accesați www.centrulatipic.ro.

 

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

--------
Diagnosticarea precoce și terapia de recuperare: “O cale către o viață normală”