Diagnosticarea precoce și terapia de recuperare: “O cale către o viață normală”

Jan 29, 2024

Pentru copiii și tinerii cu tulburări de spectru autist (TSA), diagnosticarea timpurie este esențială pentru a maximiza șansele de recuperare. În această direcție, Centrul A.T.I.P.I.C. și-a asumat un angajament deosebit pentru a dezvolta abilitatea de a identifica cu precizie această tulburare. În cadrul proiectului "O cale către o viață normală," desfășurat pe parcursul anului 2023, am colaborat intens cu numeroși specialiști și părinți, în vederea îmbunătățirii întregului proces, de la diagnosticare la intervenții specializate.

Finalizarea proiectului marchează un pas important pentru o comunitate pregătită să sprijine pe deplin persoanele cu TSA. Cu specialiști instruiți și instrumente achiziționate în cadrul proiectului, vom continua să influențăm pozitiv viața copiilor și familiilor acestora în următori anii.

Un prim rezultat tangibil al proiectului a fost achiziționarea testului ADOS-2, care a simplificat procesul de diagnosticare și a deschis uși către programe specializate de formare a angajaților. Evaluările gratuite realizate cu acest instrument au implicat 47 de copii, iar utilizarea frecventă de către cinci specialiști a sporit semnificativ acuratețea și eficacitatea procesului de evaluare.

Prin organizarea a 7 ateliere de lucru, seminarii și sesiuni de formare, proiectul a adus împreună părinți, specialiști, voluntari și studenți (un total de 141 de participanți). Aceștia au avut ocazia să discute direct cu experți în terapia copiilor cu TSA, subliniind importanța creării unei comunități de sprijin și intervenție în jurul copiilor și tinerilor cu acest diagnostic.

Un părinte al unui copil cu autism, Alex, a împărtășit: "Cu toate că inițial mă îndoiam de posibilitatea unor schimbări semnificative, impactul experienței a fost mult mai profund decât mă așteptam. Prin aceste sesiuni, am dobândit nu doar abilități practice în gestionarea comportamentelor specifice ale fiului meu, ci am descoperit și modalități de a construi o legătură mai strânsă și mai înțelegătoare cu el. Este cu adevărat incredibil să constați cum ajustările mici în abordare pot genera schimbări semnificative în relația cu copilul tău."

Proiectul „O cale către o viață normală” a fost implementat cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul programului ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale, valoarea totală a finanțării fiind de 10.000 Euro.

 

Despre Centrul A.T.I.P.I.C.

Centrul A.T.I.P.I.C. este o organizatie nonprofit ce propune o abordare integrată, multidisciplinară și din perspective noi ale “științei sufletului și a minții”.

Centrul noastru se axează pe terapia, recuperarea și maximizarea potențialului copiilor cu TSA și întârziere în dezvoltare, precum și pe oferirea sprijinului psiho-emoțional acordat familiilor acestora.

Pentru noi, provocarea de zi cu zi este să aducem informații valoroase, să oferim suport și consiliere, să inspirăm, cu pasiune și devotament, cu respect pentru profesie și dragoste pentru oameni.

 

Despre Fundația Orange

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate. Din anul 2012, Fundaţia Orange a investit peste 6 milioane de euro în cadrul programelor sale ce susțin dezvoltarea comunităților vulnerabile și integrarea persoanelor defavorizate, prin promovarea și implementarea tehnologiei și a metodelor digitale în proiecte de educație, cultură și incluziune socială. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

Psiholog clinician Uzunia Roxana
O cale către o viață normală -