Terapie ABA

Jun 13, 2019

Ce este terapia ABA?

Terapia ABA (Applied Behavior Analysis – Terapia Comportamentală Aplicată) este o metodă validată științific prin care este înțeles comportamentul , modul în care acesta este afectat de mediu  și este totodată un proces de intervenție sistematică bazat pe teoria învățării, ce are ca scop dezvoltarea de noi comportamente.

Analiza comportamentală este aplicată în terapia copiilor cu autism, sindrom asperger și a altor tulburărilor adiacente încă din anii 70' (doctorul Ivăr Lovaas fiind considerat fondatorul tratamentului comportamental destinat TSA).

Care sunt caracteristicile autismului?

Autismul poate fi recunoscut după o serie de simptome pe care părinții micuților le pot sesiza, uneori cu ușurință.

Printre acestea se enumeră următoarele situații:

  • evitarea contactului vizual;
  • copilul preferă să se joace singur;
  • se joacă într un mod neobișnuit (ex: rotește de mai multe ori o jucărie);
  • poate petrece mult timp într-o activitate, iar dacă este deranjat devine agresiv;
  • nu folosește limbajul non-verbal și/sau verbal;
  • are propriile rutine, iar abaterile de la acestea îl frustrează;
  • are dificultăți în ceea ce privește rutină de masă, somn.

Cum funcționează această terapie?

ABA este o știință a comportamentului uman și se bazează pe observarea acestuia, recompensarea pozitivă și ajutorul minim, dar suficient, oferit copilului cu TSA pentru a îndeplini o sarcină (prompt). Comportamentul este întărit cu recompensă doar în cazul în care răspunsul obținut este corect. Comportamentele nedorite sunt observate cu atenție pentru a determina factorul declanșator (trigger), ce anume întărește acel comportament și ce se întâmplă după manifestarea acelui comportament.

Terapia ABA are obiective clar formulate, împărțite în sarcini mici, astfel  încât evoluția copilului să poată fi măsurată permanent. Programul este clar și prestabilit, iar copilul, este important să fie stimulat pe parcursul întregii zile, întreg sistemul funcționând pe baza acelor recompense (întăritori) fie materiale, fie sociale.

Metoda ABA are rezultate importante în:

  • reducerea comportamentelor nedorite (stereotipii, autostimulari, agresivitate);
  • creșterea numărului de comportamente dezirabile;
  • învățarea autocontrolului;
  • generalizarea, ș.a.

Terapia ABA este recunoscută ca o metodă sigură și eficientă de intervenție în cazul tulburării de spectru autist (TSA), fiind utilizată în numeroase țări pentru a ajuta persoanele cu acest diagnostic să aibă o viață frumoasă și productivă.

Există studii care relevă faptul că rezultatele ABA sunt și mai mari dacă tehnicile folosite sunt combinate cu alte metode comprenhensive individualizate,  special concepute pentru copii cu TSA.

Terapia comportamentală oferă copiilor diagnosticați cu autism sau sindrom asperger o șansă la o viață normală. Se poate spune despre un copil că este recuperat în momentul în care poate merge singur la școală și poate stabili relații cu ceilalți copii.

Psiholog clinician Uzunia Roxana
Psihoterapia Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială