Lucrul care face diferența în viața oamenilor fericiți – Prioritizarea pozitivității

Apr 19, 2019

Ce înseamnă prioritizarea pozitivității?

Poartă numele de priortitizare a pozitivității deoarece sugerează luarea de decizii și de organizare a vieții în moduri din care vor rezulta emoții pozitive.

Barbara Fredrickson, cercetător la Universitatea din North Carolina a descoperit că cei care priortizează pozitivitatea au un nivel al stării de bine mult mai crescut față de cei care doar își doresc să fie fericiți sau asteaptă ca un eveniment fericit să se întâmple.

Studiile sale au arătat că obsesia pentru fercire și fuga după aceasta poate provoaca mai multă nefericire.

În loc să ne afundăm în ceea ce simțim în fiecare moment, forțându-ne să fim fericiți și frustrandu-ne când nu ne simțim la fel de bine pe cât ne-am dori, am putea să ne planificăm activitățile zilnice astfel încât să declanșăm emoții pozitive, precum petrecerea timpului în natură, practicarea unui sport, cititul, etc.

Descoperă activitățile care te fac fericit!

Aceste activități pot varia de la persoană la persoană, cheia este să descoperim activitățile care ne provoacă o stare de bine și să le introducem în rutină noastră zilnică.

Patru moduri de introducere a prioritizarii pozitivității în viața de zi cu zi:

  • Nu alerga după fericire și nu te forța să fii fericit.
  • Descoperă activitățile și experiențele ce îți aduc bucurie.
  • Descoperă persoanele din viața ta a căror companie este plăcută și benefică.
  • Acordă câteva momente în fiecare zi pentru a planifica și introduce aceste activități în programul tău zilnic și petrece timp cu persoanele care te inspiră să fii mai bun.

Sursă:

Catalino, L. I., Algoe, S. B. & Fredrickson, B. L. (2014). Prioritizing positivity: An effective approach to pursuing happiness? Emotion 14(6), 1155-1161.

Psiholog clinician Uzunia Ana Maria
Îmbunătățirea abilităților sociale ale copiilor cu TSA, în trei pași Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială