Diagnostic TSA - incidență în funcție de sex?

Nov 10, 2020

   Una dintre cele mai consistente observații în cercetarea tulburării de spectru autist (TSA) este faptul că exista o rată mai mare a diagnosticului la persoanele de sex masculin, față de cele de sex feminin. În ciuda acestui fapt, foarte puține cercetări remarcabile s-au concentrat pe motivele acestei diferențe.

   O mai bună înțelegere a acestei diferențe pe bază de sex ar putea duce la progrese majore în prevenirea sau tratamentul acestei tulburări atât la bărbați, cât și la femei.

   Bazat pe mai multe studii internaționale, se poate observa o preponderență masculină, raportul fiind de 4:1, bărbați față de femei, în prezent, unul din 42 bărbați și una din 189 de femei din Statele Unite sunt diagnosticate cu autism (Idring, Lundberg, Sturm și colaboratorii, 2001-2011). Această preponderență masculină nu este unică pentru aceasta tulburare, studiile au documentat în mod fiabil o prevalență mai mare a tulburării de deficit de atenție și hiperactivitate (ADHD), dar și alte tulburări de dezvoltare la băieți, comparativ cu fetele.

   Fetele cu un diagnostic de TSA și scoruri de QI în intervalul mediu prezintă un comportament social funcțional, mult mai crescut în comparație cu băieții cu TSA, de asemenea, acestea prezintă mai puține comportamente stereotipe decât băieții (Matson, Rivet, 2011).

   Cu toate acestea, manifestarea și calitatea acestor comportamente poate fi diferită, de exemplu, o fată cu autism a remarcat  că având în posesia sa o carte oriunde merge, și citirea constantă a acesteia în detrimentul tuturor celorlalte interacțiuni sociale, poate fi un comportament stereotip care trece nedetectat.

   Psihologii clinicieni sunt încurajați să ia în considerare toate caracteristicile  și să caute comportamentele stereotipe de orice fel, chiar și cele aparent benigne. De asemenea, este important ca aceștia să obțină cât mai multă experiență privind observarea atât a băieților, cât și a fetelor cu autism sau sindrom asperger, astfel încât simptomele să fie identificate corect.

Psiholog clinician Uzunia Roxana
Psihodiagnosticul copiilor cu TSA Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială