5 activități creative pentru dezvoltarea vorbirii copiilor cu TSA

May 11, 2021

Există mai multe moduri în care copilul dumneavoastră poate dezvolta și completa modele de vorbire în copilarie. Cu activitățile potrivite, copiii cu autism se pot concentra mai ușor pe ceea ce trebuie să facă pentru a-și spori abilitățile de vorbire.

Nu toți copiii învață să vorbească în același ritm, iar pentru părinții care doresc servicii de logopedie, specialiștii noștri vă oferă câteva activități pe care le puteți încerca acasă. Aceste activități pot ajuta copiii cu autism, asperger sau alte turburări de dezvoltare să se descurce mai bine pe măsură ce învață noi modele de vorbire și cuvinte ce îi pot ajuta să-și îmbunătățească abilitatile școalare și să-si ajungă din urmă colegii. Cu activitățile potrivite, și copiii cu TSA pot dezvolta un nivel al limbajului expresiv adecvat vârstei biologice.

Iată 5 activități creative și distractive care îi pot ajuta pe copii să-și dezvolte vorbirea.

1. Descrie-i copilului tău ce faci

Este recomandat sa vorbim cu copiii de când sunt bebeluși pentru a stimula dezvoltarea limbajului. Când le schimbați hainele, le faceți baie, faceți cumpărături sau mâncare, sau orice altă activitate, descrieți ce faceți. Detalii clare și simple la început (exemplu: acum dau drumul la apă, acum spălăm mâinile, acum picioarele, acum spalăm fața, etc..). Cu cât vă aud mai mult comunicând, cu atât încep să înțeleagă că pot comunica înapoi.

2. Încurajează-ți copilul să facă contactul vizual

Ascultați copilul când vorbește, faceți contact vizual și ascultați activ. Arătați-i copilului că sunteți interesat de ceea ce are de spus. Acest lucru îl va încuraja să continue să vorbească și îl va învăța și modul corect de a-i asculta pe ceilalți. De asemenea, insistați asupra contactului vizual atunci când comunicați cu copilului, la început este recomandat să eliminați ceilalți stimuli distractori pentru a vă asigura că acesta este atent la dvs. și face contact vizual când i vă adresați.

3. Cântati și cititi povești

Citirea poveștilor și cântatul cântecelor sunt unele dintre cele mai bune modalități de a-i ajuta pe copiii cu TSA să-și dezvolte vorbirea. Aceste activități pot fi mai distractive și atractive decât descrierea activitaților zilnice și asta îi poate menține atenți pentru o perioadă mai lungă de timp.

4. Învață-l pe copilul tău să ceară ce dorește

Nu este nimic în neregulă dacă ceri când ai nevoie de ceva și copiii ar trebui să învețe să facă la fel, dar este important să învețe și ce este potrivit să ceara și ce nu este și de asemenea cum se adresează corect o cerere. Cu aceste cunoștințe și abilitatea de a înțelege că este în regulă și chiar recomandat să pună întrebări și să ceară când are o nevoie sau o dorință, copilul dvs. poate dezvolta un limbaj mai funcțional.

5. Învățați politețea din timp

Este bine ca copiii să învețe să foloseasca exprimările de politețe precum, vă rog și mulțumesc din timp și este ușor să transformați acest lucru într-un joc. De fiecare dată când copilul dorește un obiect sau o activitate poate folosi exprimarea de politețe pentru a obține ce dorește, de asemenea, toti ceilalti participanți prezenți vor respecta aceiași regulă, aceasta poate fi implementată și în cadrul jocurilor cu copilul, cu orice ocazie posibilă (exemplu: să ne jucăm cu mingea, te rog dă-mi mingea roșie! Mulțumesc!). Apoi, când va participa la activitățile de terapie, grupuri de socializare organizate, sau cele din cadrul școlilor / grădinițelor sau în parc, aceștia vor fi politicoși cu ceilalți copii.

Psiholog clinician Uzunia Ana
Întârziere în dezvoltarea senzorială Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială